84η ΔΕΘ: Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων και ενίσχυσης του εισόδηματος των πολιτών, εξήγγειλε χθες από το βήμα της 84ηςΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη μείωση του φορολογικού συντελεστήστο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και από το 28% στο 24% για τις επιχειρήσεις και την αναστολή τουΦΠΑγια τρία χρόνια στις νέες οικοδομές.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τη σταδιακή μείωσή τουςκατά 5 μονάδες, έως το 2023.Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

 Οι φορολογικές ελαφρύνσεις 

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά φορολογικώνελαφρύνσεων. Ειδικότερα:

 •  Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%,από 22%που είναισήμερα.
 •  Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
 •  Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%, καθώς και στα μερίσματα, από 10% σε 5%.
 •  Αναστέλλεται για τρίαχρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές.
 •  Δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ήαναβάθμιση κτηρίων, ενώ αναστέλλεταιο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
 •  Μεσοπρόθεσμα,αλλά όχι εντόςτου 2020, καταργείταιτο τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
 •  Τα βρεφικά είδη,καθώς καιτα κράνηκαι τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
 •  Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.

 Η ενίσχυση των εισοδημάτων 

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών:

 •  Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, εντός του 2020, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
 •  Μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ ανα παιδί για θέση σε παιδικό σταθμό.
 •  Διατηρείταιτο έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων πουφέτοςκαταβλήθηκε πρόωρα ως προεκλογικός «μποναμάς».Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.

 Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών 

Για τις ασφαλιστικές εισφορές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πως από την 1ηΙουλίου 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντεμονάδες έως και το 2023, μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Υπενθύμισε πως μέχρι τον Ιούνιο του 2020 το 34% των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου.

 Τα κίνητρα για επενδύσεις 

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και κίνητρα για τους επενδυτές λέγοντας πως «άμεσα καθιερώνονται ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων. Απλοποιούνται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και διευκολύνεται η εγκατάσταση επιχειρηματικών πάρκων. Για την ενημέρωση και την προσέλκυση επενδυτών, ιδρύεται Μητρώο Υποδομών όλης της χώρας. Και ακόμη, Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Με τις καθορισμένες χρήσεις, τους συντελεστές δόμησης και τις ιδιοκτησίες».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, «θα δημιουργήσει συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών που καλύπτουν την περιοχή μας».

 Προσλήψεις σε υγεία και ασφάλεια 

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, ενώμίλησε και για 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών και 2.000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας, λέγοντας πωςοι πρώτοι 800 θα αναλάβουν αμέσως τα καθήκοντά τους.

 naftemporiki.gr 

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE